Ervaringen van deelnemers

Hieronder lees je ervaringsverhalen van deelnemers aan de achtweekse mindfulnesstraining (MBSR)


Vanwege een burn-out ben ik via mijn praktijkbegeleider in contact gekomen met Henriette voor een mindfulness cursus. Mindfulness had altijd al mijn interesse, maar het was er nooit van gekomen. Na een kennismaking heb ik besloten deel te nemen aan de eerstvolgende groep. De training heb ik als zeer prettig ervaren. Henriette heeft een vriendelijke en geduldige aanpak tijdens de contactmomenten. Er is dan voldoende ruimte om te praten over ervaringen.

Iedere les heeft een ander thema en heeft daardoor een uniek karakter. Over dat thema kun je thuis in een boek verdiepende teksten lezen. Ik vond het prettig om te luisteren naar en te leren van de ervaringen en meningen van medecursisten tijdens het bespreken van de diverse thema’s.

Tijdens de cursus hebben we tevens een stiltedag gehad. Ondanks dat ik weinig verwachtingen had bij deze dag, is deze meer dan goed bevallen. Een stiltedag is wat mij betreft een absolute must bij het volgen van een mindfulness cursus.

Het doel waarmee ik de training heb gevolgd was om meer rust te vinden. Ik was altijd bezig met gisteren of morgen, ging maar door en genoot niet van de inspanningen welke ik deed.

Door de oefeningen die ik tijdens de 8-weekse cursus heb geleerd lukt het om meer bezig te zijn met het hier en nu. Er is meer balans en concentratie ontstaan. Daardoor kan ik me nu beter focussen op wat er voor mij echt toe doet: genieten.”


Mindfulness heeft me meer rust gebracht. Of eigenlijk door mindfulness kan ik meer rust voor mezelf creëren. Door o.a. de ademhalingsoefeningen ben ik meer bewust met het hier en nu bezig. Gedachtes die ik heb kan ik zo beter een plaats geven en loslaten. Ook de uitspraak ”gedachtes zijn geen feiten” hielp me om hier op een andere manier mee om te gaan.

De “stilte dag” heb ik ook als erg positief ervaren. Niets hoeven te zeggen tegen een ander, maar gewoon samen zijn in stilte,  was voor mij een prettige, rustgevende gewaarwording.

De training zelf werd op een heel fijne, respectvolle, veilige manier gegeven.

Dus al met al een zeer positieve waardevolle levensles voor de toekomst.


“Door deel te nemen aan de mindfulness sessies bij Henriette ga ik bewuster om met de dagelijkse bezigheden zoals eten, lopen, fietsen, zitten, luisteren. Om niet vanuit de automatische piloot door het leven te gaan, maar stil te staan en met aandacht zijn bij het hier en nu. De stiltedag die er was op een zaterdag, is stil…. maar een dag doelgericht bezig zijn met de tijd en aandacht voor jezelf. Een hele BIJZONDERE ERVARING.

Door op een prettige manier er mee bezig te zijn, in een vertrouwde sfeer, is de mindfulnesstraining voor mij een hele leerzame positieve ervaring geworden, dankzij de medecursisten en Henriette.”


“De mindfulness trainingen van Henriette heb ik ervaren als een serie fijne avonden, waarin er aandacht was voor ieder individu.

Ik heb geleerd om minder in mijn gedachten mee te gaan en om liever voor mezelf te zijn. Het maakt je bewust van jezelf, je gedachten, je gevoelens, en je omgeving. Wanneer je meer rust en aandacht voor jezelf wilt is deze training een waardevolle investering in jezelf.”


Mindfulness een verrijking van je leven!

Terugkijkend op de cursus mindfulness van Henriette kan ik concluderen dat ik deze ervaren heb als zeer prettig. Voor aanvang van de cursus was er enerzijds het stemmetje dat zei: “dit moet je doen” maar anderzijds was er ook een stemmetje dat zei: “wat is dit? Wat kan ik verwachten en moet ik dit wel doen?”.
Uiteindelijk zonder verwachtingen deze uitdaging aangegaan. Tijdens de cursus heb ik geleerd om op een vriendelijke manier de dingen meer los te laten. Het is zoals het is! Gedachtes zijn goed maar hou ze binnen de grenzen. Al met al geeft het me meer rust gegeven en weet ik dat ik altijd een keuze heb.